Wykonanie
Chyba każdy doskonale wie, że
czekolada i
wiśnie to duet wyśmienity! Dodatkowo każdy też zgodzi się chyba ze mną w kwestii tego, że zacząć dzień od deseru to znaczy zacząć dzień idealnie! Dlatego proponuję Wam dzisiaj
czekoladowo-
wiśniowy deser, który sprawdzi się również w roli porannego posiłku. Zresztą, bez względu na
porę dnia, ten delikatny krem z
ricotty posmakuje każdemu! Zaskoczy niejednego konesera tego typu słodkości.
Przepis (jedna porcja):200g
serka ricotta2 łyżki gorzkiego
kakao50ml
mleka3 łyżki
soku wiśniowego (u mnie: domowy)+
wiśnie (u mnie: z soku/mogą być świeże lub mrożone)
Serek ricotta zblendować razem z gorzkim
kakao,
mlekiem oraz dwoma łyżkami
soku wiśniowego, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego w konsystencji, kremu. Gotowy krem przełożyć do pucharka. Na wierzch wyłożyć
wiśnie. Całość polać jeszcze pozostałą częścią soku. Deser schłodzić, przez minimum godzinę. Podawać.