Wykonanie
Pewnie wszystkim od razu na myśl przychodzi odpust, bo to taki tradycyjny
słodycz odpustowy :) Ja wytwarzam je sama, bo w
sumie szybko się je robi i z prawdziwego marcepana są smaczniejsze :)Składniki:200g masy marcepanowej2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżki słodkiego
kakao (rozpuszczalnego do
mleka)Mieszamy gorzkie i słodkie
kakao, najlepiej w dość głębokiej miseczce. Masę marcepanową kroimy w niewielkie kosteczki, z których robimy takie mikro kuleczki.
Następnie wrzucamy po kilka sztuk do
kakao i kolistymi ruchami obracamy miseczką. W ten sposób
kartofelki ładnie się obtoczą w
kakao. Na koniec gotowe
kartofelki przekładamy na folię aluminiową lub spożywczą, tak aby się zbytnio nie stykały i zostawiamy na pewien czas żeby lekko wyschły (około 30 minut). Po tym czasie można
kartofelki przyłożyć na talerz.
Smacznego :)R E K L A M A