ßßß Cookit - przepis na PUDDING CHLEBOWY z konfiturami

PUDDING CHLEBOWY z konfiturami

nazwa

Wykonanie

Lubicie pudding chlebowy? Ja uwielbiam! Jestem pewna, że Wy również! A uwierzycie, że ... Dziewczyny nigdy go nie robiły/nie jadły?! Tak, tak, naprawdę! Karo i Domi jeszcze wczoraj nie znały tego wspaniałego smaku! Gdy tylko się o tym dowiedziałam postanowiłam to jak najszybciej zmienić. Tak więc padło na dzisiejszy poranek. Pyszny pudding z razowego chleba tostowego, chrupiący, ciepły, z konfiturami. Konfitury też są szczególne, bo domowe! A kto je robił? Karolina! Malinowa, truskawkowa, porzeczkowa, słodko-kwaśne warstwy w naszym puddingu. Wady? Zbyt szybko się skończył!
Przepis (3 porcje):
6 kromek razowego chleba tostowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka masła
konfitury: malinowa, truskawkowa, porzeczkowa
(ilość dowolna, wedle własnych upodobań)
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kromki chleba pokroić w kostkę (pokrojony chleb podzielić na trzy części). W naczyniu układać warstwami: chleb, konfitura malinowa, chleb, konfitura truskawkowa, chleb, konfitura porzeczkowa (można zmienić kolejność). Przygotować masę: jajka wbić do miski, ubić. Dolać mleka i wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać chleb. Naczynie wstawić na 40minut do piekarnika. Podawać na ciepło.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/07/pudding-chlebowy-z-konfiturami.html