Wykonanie
Lubicie
pudding chlebowy? Ja uwielbiam! Jestem pewna, że Wy również! A uwierzycie, że ... Dziewczyny nigdy go nie robiły/nie jadły?! Tak, tak, naprawdę! Karo i Domi jeszcze wczoraj nie znały tego wspaniałego smaku! Gdy tylko się o tym dowiedziałam postanowiłam to jak najszybciej zmienić. Tak więc padło na dzisiejszy poranek. Pyszny
pudding z
razowego chleba tostowego, chrupiący, ciepły, z
konfiturami.
Konfitury też są szczególne, bo domowe! A kto je robił? Karolina! Malinowa, truskawkowa, porzeczkowa, słodko-kwaśne warstwy w naszym
puddingu. Wady? Zbyt szybko się skończył!
Przepis (3 porcje):6 kromek
razowego chleba tostowego1/2 szklanki
mleka2
jajka1 łyżeczka
masłakonfitury: malinowa, truskawkowa, porzeczkowa(ilość dowolna, wedle własnych upodobań)Nastawić piekarnik na 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Kromki
chleba pokroić w kostkę (pokrojony
chleb podzielić na trzy części). W naczyniu układać warstwami:
chleb,
konfitura malinowa,
chleb,
konfitura truskawkowa,
chleb,
konfitura porzeczkowa (można zmienić kolejność). Przygotować masę:
jajka wbić do miski, ubić. Dolać
mleka i wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać
chleb. Naczynie wstawić na 40minut do piekarnika. Podawać na ciepło.