ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC na owsianym spodzie

MAKOWIEC na owsianym spodzie

nazwa

Wykonanie

Białe Święta? Gdybym taki (biały) widok za oknem ujrzała trzy miesiące temu, czyli w grudniu, to pewnie skakałabym z radości. Jednak dzisiaj zdecydowanie bardziej wolałabym spoglądać na zieloną trawę i białe bazie na wierzbie, która rośnie w ogródku. Zamiast kozaków wolałabym ubrać baleriny, zamiast kurtki zimowej wiosenny płaszczyk. Wolałabym, wolałabym, wolałabym ... Ale trzeba zacisnąć zęby i nie dać pogodzie wyprowadzić się z równowagi. Nie dzisiaj, nie jutro, nie pojutrze. Zaraz Święta i o tym myślmy.
Koszyczek stoi gotowy na stole w jadalni. Są w nim kolorowe pisanki, gotowana szynka, kawałek chleba, pomarańcza, czekoladowe jajeczka, mała babka drożdżowa, sól i chrzan. Jest też bukszpan i żółciutkie kurczaczki. Mają zdziwione oczy, bo nigdy nie widziały śniegu. Chyba mogłam uszyć im wełniane skarpety.
Dzień zaczynam pysznym makowcem. Już wczoraj mnie kusił, gdy dosyć późnym wieczorem wyciągałam go z piekarnika. Przepis? Totalna improwizacja. A jaka udana, nieskromnie przyznając. Może jeszcze dzisiaj sami takiego upieczecie? Zróbcie to! Jest delikatnie słodki, wilgotny, a co najważniejsze - jest zdrowy!
Przepis (tortownica: 24cm):
SPÓD:
100g otrąb owsianych
40g siemienia lnianego
200g jogurtu naturalnego
1 żółtko jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
500g (suchego) maku
1 szklanka mleka + 1 szklanka wody
2 średnie jabłka
250g sera białego chudego
1 szklanka (płynnego) miodu
5 białek jajka + 3 żółtka jajka
Mak zaparzyć gorącą wodą i mlekiem. Pozostawić na trzy godziny, następnie odcedzić i zmielić.
Otręby owsiane i siemię lniane zmiksować za pomocą blendera (tak, aby powstał sypki proszek). Wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkiem jajka i proszkiem do pieczenia. Przełożyć na spód tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Gotowy, namoczony mak przełożyć do większej miski, wymieszać z serem białym, miodem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i również delikatnie połączyć z resztą składników w misce. Gotową masę makową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 1 godzinę i 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/03/228.html