ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC jak ta lala

MAKOWIEC jak ta lala

nazwa

Wykonanie

Nie każdy wie, że ziarna maku prócz tego, że są niezwykle smaczne to są również niezmiernie zdrowe. Mak jest istną skarbnicą witamin! Znajdziemy w nim witaminę A, C, D, E i B3 - wzmocnią odporność, poprawią wygląd włosów, skóry, paznokci i zadbają o wzrok. Mak zawiera sporo wapnia, reguluje pracę układu pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku ułatwia perystaltykę jelit. Zawiera kwas linolowy, który chroni serce przed zawałem i spore ilości kwasu oleinowego, który pomaga chronić przed rakiem piersi. Warto więc po niego sięgać mimo jego dość wysokiej kaloryczności.
Składniki
Spód
55g płatków żytnich zmielonych na mąkę
70g jogurtu naturalnego, raczej gęstego, 3% tłuszczu
Żółtko
40g siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
200g twarogu chudego 3,5% tłuszczu
2 ubite białka z jajka
120g maku
60g jogurtu naturalnego j.w.
10ml stewi w płynie
Przygotowanie
Składniki na spód mieszamy. Na początek proszek do pieczenia ze zmielonymi płatkami, potem z żółtkiem, następnie z jogurtem i na koniec dosypujemy siemię. Uzyskane ciasto wałkujemy i rozkładamy w foremce sylikonowej o średnicy 22 centymetry, wykładając również brzegi.
Ser przecieramy przez sitko, mieszamy z jogurtem, makiem i stewią i na koniec z ubityn białkiem. Wykładamy na spód.
Pieczemy na 170 stopni przez 50 minut.
Makowiec w wersji light - pałaszowałam co w ostatki i sprawdził się świetnie. Polecam to proste ciasto, a zwłaszcza, że i zdrowe i lekkie ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/02/makowiec-jak-ta-lala.html