Wykonanie
Ostatnio próbowałam pierwszy raz
płatków gryczanych, dzisiaj próbuję, jak smakują
płatki jęczmienne. I jestem nimi zachwycona! Te
płatki to moc właściwości!
Płatki jęczmienne pochodzą z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem zrównoważonym odżywczo. Są doskonałą propozycją na śniadanie, świetną alternatywą dla znanych wszystkim
płatków owsianych. Mają delikatny i naturalny smak.
Płatki jęczmienne posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze: spożywanie
płatków jęczmiennych poleca się osobom zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Płatki jęczmienne mają bowiem właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Poza tym świetnie działają na naszą urodę: bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci.
Płatki jęczmienne znane są również ze swych właściwości odchudzających.Zawarty w płatkach rozpuszczalny błonnik pokarmowy nie tylko bowiem przyczynia się do obniżenia cholesterolu we
krwi, ale również reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. [źródło: http://www.ofeminin.pl ] U mnie dzisiaj
pudding jęczmienny,
cynamonowy, podany z
pomarańczą i
płatkami migdałów. Delikatny, kremowy, słodki, zdrowy. Czyżby znowu śniadanie idealne?
Przepis (jedna porcja):5 łyżek
płatków jęczmiennych Halina3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cynamonu1
pomarańcza1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
płatków migdałówPłatki jęczmienne wsypać do miseczki, zalać gorącą
wodą i odstawić na kilkanaście minut, aż wsiąkną
wodę. Przełożyć do rondelka, zalać
mlekiem, dodać
cynamon i
cukier trzcinowy, zagotować. Trzymać na ogniu, aż
płatki zgęstnieją (około 10 minut), co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe
płatki zdjąć z ognia, ostudzić, przełożyć do pucharka.
Pomarańczę obrać, pokroić w półplasterki, ułożyć na płatkach. Wierzch posypać
płatkami migdałów. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć gotowy
pudding i podawać.