ßßß Cookit - przepis na KUSKUS Z TUŃCZYKIEM, groszkiem i pomidorem

KUSKUS Z TUŃCZYKIEM, groszkiem i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Na blogu już dawno nie pojawiła się żadna propozycja "na wynos". Zbyt dawno! Stwierdziłam więc, że czas najwyższy nadrobić te lunchbox'owe zaległości. Chociaż danie, które dzisiaj Wam prezentuję można zjeść równie dobrze w domu na obiad, czy też na ciepłą kolację. Co to takiego? Pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że główną rolę w dzisiejszym daniu odgrywa moja ulubiona kaszka kuskus, która chyba nigdy mi się nie znudzi. Znowu jest też ryba, ale tym razem zamiast łososia jest tuńczyk. Pomidor. I jeszcze zielony akcent w postaci zielonego groszku. Cztery składniki. Tak niewiele, a smak jaki wspaniały! Prostota. Kolejny raz sprawdza się moja kulinarna dewiza "czasem im mniej, tym lepiej, im prościej, tym smaczniej". Zgadzacie się z tym?
Przepis (jedna porcja):
60g kaszki kuskus (suchej)
150g tuńczyka w wodzie
100g groszku konserwowego
1 pomidor
sól, pieprz (do smaku)
Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, posolić, zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na około 10 minut. Rozgrzać patelnię. Pomidora umyć i pokroić w małą kosteczkę, wrzucić na patelnię. Dodać odsączonego z wody tuńczyka i zielony groszek. Gdy kaszka kuskus będzie gotowa również przełożyć ją na patelnię. Posolić i popieprzyć wedle uznania. Podgrzewać na małym ogniu. Gotowe, ciepłe danie przełożyć na talerz.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/kuskus-tunczyk-pomidor-groszek.html