Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was z pozoru zwykłe muffinki, które odegrały wczoraj niezwykłą rolę. Pełniły bowiem rolę muffinek urodzinowych! Zamiast jednego
tortu postawiłam na małe babeczki. Klasyczne,
waniliowe, skrywające w środku kawałki
czekolady. Słodkie, ale nie za bardzo, miękkie w środku, chrupkie z zewnątrz, bardzo smaczne! Takie muffinki posmakują chyba każdemu. Solenizantce smakowały, to najważniejsze!
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (12 muffinek):2szkl
mąki pszennej2
jajka100ml
oleju100ml
wody100ml
mlekaziarenka z 1
laski wanilii2/3szkl
cukru do wypiekówtabliczka
gorzkiej czekoladyopakowanie
cukru wanilinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia+ gorzkie
kakao (do posypania muffinek)Piekarnik nastawić do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
jajka,
olej,
wodę,
mleko, ziarenka
wanilii,
cukier do wypieków i
cukier wanilinowy umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić obroty na 4, czas na 30 sekund. Wymieszać. Gdy masa będzie gotowa (gładka, jednolita) przełożyć ją do miski.
Czekoladę zetrzeć na tarce lub po prostu drobno posiekać. Dodać do masy, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Gotową masę przełożyć równomiernie do foremek. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffinki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Posypać gorzkim
kakao.