Wykonanie
Jutro już zaczyna się post, więc wypada sobie coś odmówić. Z tego co wiem dużo osób przeważnie odmawia sobie
słodycze. Ja zrobię tak samo i pójdę w ich ślady; zobaczę jak długo wytrwam bez słodkiego.Żeby przez ten okres nie kusiło mnie postawiłem wykorzystać wszystkie słodkie produkty jakie miałem w szafkach czy w lodówce. I zrobiłem muffinki
czekoladowe. Wiem, że już kiedyś robiłem podobne, ale dziś krem jest nieco inny i prostszy w zrobieniu.Składniki:- 200 g
mąki pszennej- pół szklanki
cukru- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
cukru wanilinowego- 2,5 łyżki
kakao-
jajko- szklanka
mleka- 5 łyżek
oleju- 200 g
śmietanki kremówki 36 %- 100 g
czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli
wodnej- 2 łyżki
cukru pudru-
owoce do dekoracjiPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy,
kakao i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy
mleko,
olej, dodajemy
jajko i ponownie mieszamy. Gdy masa jest zbyt gęsta można dodać więcej
mleka. Do masy można wrzucić kawałki
czekolady, orzeszki laskowe lub inne
bakalie.Przygotowaną masę wlewamy do papilotek. (papilotki wcześniej należy posmarować
olejem, po upieczeniu papilotki będzie łatwo oderwać od ciasta). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Śmietankę wlewamy do miski, dodajmy
cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy łyżką. Za pomocą łyżki wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Na koniec można udekorować
owocami lub posypką.