Wykonanie
Odpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej
kawy :)Takie są marmurkowe babeczki.Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :)))
Składniki: (na 8 dużych babeczek)4 j
ajka1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1/2 op.
cukru wanilinowegokilka kropli
aromatu cytrynowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl.
oleju4 łyżki
mleka2 płaskie łyżki ciemnego
kakaoWykonanie:
Jajka,
cukier,
cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości.Do ubitych
jajek dodawać stopniowo przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami
olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego
kakao oraz
mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać
mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut.Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec najzwyczajniej babkę w formie z kominkiem lub w podłużnym "korytku".