ßßß Cookit - przepis na KASZA MANNA NA KOZIM MLEKU z morelami i rozmarynem

KASZA MANNA NA KOZIM MLEKU z morelami i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Kozie mleko było podstawą mojej diety w dzieciństwie. Powodem była nietolerancja laktozy. Minęły jednak lata, alergia zniknęło właściwie równie szybko i niespodziewanie, jak się pojawiła, a ja nawet nie pamiętałam smaku koziego mleka. Do zeszłego tygodnia. Nietolerancja wróciła, wróciło też mleko kozie. Jeśli lubicie kozi serek to polubicie również to mleko. Ma specyficzny smak, ale mi osobiście odpowiada. Poza tym jest bardzo zdrowe, dużo zdrowsze niż krowie. Mleko kozie to dar dla zdrowia i urody. I prawdziwa eksplozja smaku w połączeniu z delikatną kaszą manną, słodką konfiturą morelową, cynamonem oraz rozmarynem.
Przepis (jedna porcja):
40g kaszy manny
50ml wody
200ml mleka koziego
1 łyżeczka rozmarynu
szczypta cynamonu
+ konfitura morelowa (u mnie: domowa)
Mleko wlać do rondelka, zagotować. Kaszę mannę wymieszać razem z wodą, w osobnym garnuszku. Do gotującego się mleka powoli wlać kaszę mannę z wodą, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Zmniejszyć ogień, dodać cynamon, ponownie zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż do zgęstnienia. Gotową mannę przełożyć do miseczki. Polać konfiturą morelową, posypać rozmarynem. Podawać na ciepło.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/01/kasza-manna-na-kozim-mleku-z-morelami-i.html