ßßß
Moja dzisiejsza propozycja dla Was może być zarówno sycącym, ciepłym śniadaniem jak i pysznym deserem na zimno. Na bazarach i targowiskach jeszcze bez problemu kupimy świeże śliwki, dlatego warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i przygotować ten pyszny, zdrowy deser.Składniki, 2 porcje:Kasza:2 szklanki mleka 1,5 %5 łyżek kaszy manny2 płaskie łyżki cukruŚliwki:6 śliwek4 łyżki cukru2-3 łyżki wody (najlepiej letniej)kora cynamonuWykonanie:Śliwki: Śliwki umyć pod bieżącą wodą. Wydrążyć pestki, pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy cukier zbrązowieje, delikatnie wlać wodę, ciągle mieszając.* Zimna woda może spowodować, iż na patelni powstanie twardy karmel, dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej.Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić śliwki oraz korę cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).Kasza: W rondelku mieszamy zimne mleko, cukier oraz kaszę. Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość nieustannie mieszając (najlepiej rózgą). Po kilku minutach kasza zacznie intensywnie gęstnieć, wówczas należy zmniejszyć ogień i całość delikatnie podgrzewać mieszając około 1 minuty.Do małej miseczki przekładamy kaszę, a na górę wykładamy karmelizowane śliwki. Serwujemy ciepłe bądź pozostawiamy do wystygnięcia.

