ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKOWY PARFAIT

SZARLOTKOWY PARFAIT

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Najlepszą robi moja mama. Taką szarlotką pachną sierpniowe popołudnia. Kruche ciasto (moje ulubione!), jabłka prosto z drzewa, które rośnie na naszej działce tuż za domem, duuuuużo cynamonu, rodzynki, wierzch obsypany grubą warstwą cukru pudru. I właśnie dzisiaj rano naszła mnie ochota na duży kawałek takiej szarlotki. Na 'dzień dobry', na słodki początek dnia. Niestety mama w pracy, na naszej jabłoni brak jeszcze owoców, cukier puder też się chyba skończył. Co robić? Przede wszystkim się nie poddawać! Każdą zachciankę można bowiem spełnić przy odrobinie wyobraźni. I ja swoją spełniłam, jak najbardziej. Śmiało mogę nawet stwierdzić, że na śniadanie taki parfait jest znacznie lepszy. I jak szarlotka, ma warstwy! Owsiany spód, szarlotkowe "wnętrze", wierzch posypany rodzynkami. Samo zdrowie! A ciasto można przecież upiec popołudniu. Jak mama wróci z pracy, a po drodze kupi jabłka i cukier puder. Ciasto można zjeść przecież na kolację albo w środku ciemnej nocy.
Przepis (jedna duża porcja):
400g jogurtu naturalnego
1 (małe) jabłko
50ml wrzątku
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
garść rodzynek
30g płatków owsianych marki Halina
Jabłko umyć, oczyścić z gniazda, pokroić w mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera. Zalać wrzątkiem. Zmiksować na gładki mus. Dodać cynamon, kardamon, ziarenka wanilii, jogurt naturalny. Ponownie zmiksować. Na dno wysokiej szklanki wsypać płatki owsiane. Następnie wlać szarlotkowy koktajl. Wierzch posypać rodzynkami. Podawać (przed podaniem parfait można schłodzić w lodówce).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/szarlotkowy-parfait.html