Wykonanie
Szarlotka to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Najlepszą robi moja mama. Taką szarlotką pachną sierpniowe popołudnia. Kruche ciasto (moje ulubione!),
jabłka prosto z drzewa, które rośnie na naszej działce tuż za domem, duuuuużo
cynamonu,
rodzynki, wierzch obsypany grubą warstwą
cukru pudru. I właśnie dzisiaj rano naszła mnie ochota na duży kawałek takiej szarlotki. Na 'dzień dobry', na słodki początek dnia. Niestety mama w pracy, na naszej jabłoni brak jeszcze
owoców,
cukier puder też się chyba skończył. Co robić? Przede wszystkim się nie poddawać! Każdą zachciankę można bowiem spełnić przy odrobinie wyobraźni. I ja swoją spełniłam, jak najbardziej. Śmiało
mogę nawet stwierdzić, że na śniadanie taki parfait jest znacznie lepszy. I jak szarlotka, ma warstwy! Owsiany spód, szarlotkowe "wnętrze", wierzch posypany
rodzynkami. Samo zdrowie! A ciasto można przecież upiec popołudniu. Jak mama
wróci z pracy, a po drodze kupi
jabłka i
cukier puder. Ciasto można zjeść przecież na kolację albo w środku ciemnej nocy.
Przepis (jedna duża porcja):400g
jogurtu naturalnego1 (małe)
jabłko50ml wrzątkuszczypta
cynamonuszczypta
kardamonuziarenka z 1/2
laski waniliigarść
rodzynek30g
płatków owsianych marki HalinaJabłko umyć, oczyścić z gniazda, pokroić w mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera. Zalać wrzątkiem. Zmiksować na gładki mus. Dodać
cynamon,
kardamon, ziarenka
wanilii,
jogurt naturalny. Ponownie zmiksować. Na dno wysokiej szklanki wsypać
płatki owsiane. Następnie wlać szarlotkowy koktajl. Wierzch posypać
rodzynkami. Podawać (przed podaniem parfait można schłodzić w lodówce).