ßßß Cookit - przepis na JABŁKA W MIODOWO-OWSIANEJ PANIERCE

JABŁKA W MIODOWO-OWSIANEJ PANIERCE

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry, listopad! Bądź przynajmniej tak dobry, jak październnik, proszę. Nie musisz być wcale lepszy, nie bądź jednak gorszy. Zazwyczaj nie za bardzo się ze sobą dogadujemy, pamiętasz? Ale może czas najwyższy to zmienić? Może czas najwyższy zaprzyjaźnić się ze sobą? Może w tym roku nie będziesz wyłącznie przejściowym miesiącem, między słonecznym październikiem oraz wyczekiwanym przeze mnie białym grudniem? Może miło spędzimy razem czas? Wierzę, że damy radę! Dlatego już na sam początek, już od samego rana sobie Ciebie umilam! Pierwsze, listopadowe śniadanie. Nowe ulubione. Czy to dobry znak?
Takie jabłka to szybki, słodki i jednocześnie zdrowy pomysł na jesienne śniadanie, czy też deser. Dla mnie pieczone jabłka to również jedno z kulinarnych wspomnień dzieciństwa. Bo czy jest ktoś, kto nie jadł u babci takich właśnie jabłek na podwieczorek? Takie jabłka serwowano również w przedszkolu, ale zdecydowanie lepiej wspominam te, które dostawałam od babci. Swoją drogą to niesamowite, że kilka lat wstecz kuchnia wydawała mi się miejscem niezwykle magicznym i przede wszystkim niedostępnym dla mnie. Miejscem, gdzie królowały wyłącznie babcie i mama. A dzisiaj? Dzisiaj kuchnia jest również moim miejscem. I lubię to!
Przepis (trzy porcje - trzy jabłka):
3 (średnie) jabłka
1szkl płatków owsianych Halina
2 białka
1 łyżka (płynnego) miodu
3 długie wykałaczki
+ jogurt, miód (do podania)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić ogonków. W miejsce ogonków wbić (głęboko) długie wykałaczki. W miseczce roztrzepać białka jajek razem z płynnym miodem. Do drugiej miseczki wsypać płatki owsiane. Jabłka maczać najpierw w jajeczno-miodowej "masie", następnie w płatkach owsianych. Tak przygotowane jabłka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut. Przed podaniem polać jogurtem i miodem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/jabka-w-miodowo-owsianej-panierce.html