Wykonanie
Lubię patrzeć przez szybkę jak ciasto rośnie w piekarniku. Jak
ciasteczka się rumienią, a na naleśnikach robią się pęcherzyki powietrza.Lubię lepić pierogi i robić piękna falbankę, której ostatnio się nauczyłam. I patrzeć jak powoli wyplywają na powierzchnie, jakby wiedziały, ze za chwilę opuszczą garnek.Lubię zagniatać kruche ciasto, wałkować i wykrawać przeróżne kształty
ciasteczek.Lubię wymyślać nowe połączenia, eksperymentować, dodawać
dziwnych i nietypowych przypraw.Lubię próbować, delktowac się i lubię jeść.Lubię chyba każdą kuchnię i chyba w każdej
mogę przesiadywać godzinami, a nawet dniami.Wtedy czuje się szczęśliwa.Dzisiaj na drugie śniadanie ciepły, delikatny i rozpływający się w ustach
pudding owsiany z
jabłkami,
malinami i
serkiem wiejskim.
- 5 łyżek
płatków owsianych + gorąca
woda do zalania- 1
białko- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1
jabłko- garść
malin-
serek wiejski-
miódSposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorąca
wodą i odstaw na godzinę by napęczniały. Gdy napęcznieją nadmiar
wody usuń. Wymieszaj z
miodem i
jogurtem.Następnie pokrój
jabłko na małe kawałki i dodaj do owsianki.
Potem ubij
białko z dodatkiem
soli i delikatnie wymieszaj z owsianką.Włóż owsiankę z
białkiem do formy wysmarowanej tłuszczem i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.Następnie wyciągnij, dodaj
serek wiejski,
maliny i smacznego :)))