ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE MUFFINY Z CHILLI

CZEKOLADOWE MUFFINY Z CHILLI

nazwa

Wykonanie

Kiedyś bardzo się obawiałam tego połączenia. Czekolada i chilli, to naprawdę może dobrze smakować?! Może! Oczywiście, że tak! Najpierw była gorąca czekolada, później taka w tabliczce, w końcu połączenie czekolady z chilli wylądowało w mojej porannej, śniadaniowej miseczce, a teraz przyszedł czas na muffiny! Słodko-pikantne. Wyjątkowe. I to nie tylko ze względu na smak, ale na swoje "przeznaczenie". Kto śledzi mojego bloga na facebook'u, ten wie, że razem z koleżanką organizujemy warsztaty z gwiazdą programu MasterChef: Charl'iem Daigneault! I właśnie dzisiaj nadszedł ich czas. Trzymajcie kciuki, aby wszystko poszło dobrze! Krakowscy (i nie tylko) studenci gotują dzisiaj z Charlie'm! Będzie pracowicie! Będzie smacznie! Oczywiście, niebawem, spodziewajcie się na blogu relacji z dzisiejszego francusko-polskiego popołudnia!
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (16 muffinek):
300g mąki pszennej
2 jajka
100g masła
250ml mleka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki gorzkiego kakao
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru drobnego do wypieków
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżeczka chilli (w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki (w proszku)
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W Speedcook'u umieścić mieszadełko. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, chilli i słodką paprykę umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić obroty na 3, czas na 1 minutę. Włączyć. Po tym czasie dodać resztę składników: mleko, jajka, rozpuszczone masło z czekoladą. Ponownie nastawić maszynę: obroty 2, czas 3 minuty. Włączyć. Gotową masą napełniać foremki do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut, aż do "suchego patyczka". Po upływie czasu wyjąć i ostudzić. Gotowe.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/01/sobota-ze-speedcookiem-czekoladowe.html