ßßß Cookit - przepis na OWSIANKA Z CZEREŚNIAMI I SZPARAGAMI duszonymi w miodzie

OWSIANKA Z CZEREŚNIAMI I SZPARAGAMI duszonymi w miodzie

nazwa

Wykonanie

Z każdą kolejną kulinarną wariacją z białymi szparagami w roli głównej odkrywam, że naprawdę świetnie smakują w połączeniu z owocami. Jadłam je ostatnio z truskawkami, przyszedł czas na duet z czereśniami. Białe szparagi są niezwykle delikatne w smaku, a dodatkowo duszone w miodzie nabierają jeszcze delikatniejszego charakteru. Do tego słodkie czereśnie, całość polana słodkim miodem. Słodki, ale nadal zdrowy poranek.
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych Halina
200ml mleka
5 białych szparagów
kilka czereśni
200ml ciepłej wody
2 łyżki miodu
Płatki owsiane zalać mlekiem, gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię. Wodę wymieszać z jedną łyżką miodu, zalać nią szparagi. Dusić przez około 15 minut, aż szparagi będą miękkie. Gotową owsiankę przełożyć na talerz/do miseczki. Obok owsianki wyłożyć gotowe szparagi oraz czereśnie (wcześniej już umyte, osuszone, pozbawione pestek, przekrojone na pół). Całość polać resztą miodu. Gotową owsiankę podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/owsianka-z-duszonymi-w-miodzie.html