Wykonanie
Z każdą kolejną kulinarną wariacją z białymi
szparagami w roli głównej odkrywam, że naprawdę świetnie smakują w połączeniu z
owocami.
Jadłam je ostatnio z
truskawkami, przyszedł czas na duet z
czereśniami. Białe
szparagi są niezwykle delikatne w smaku, a dodatkowo duszone w miodzie nabierają jeszcze delikatniejszego charakteru. Do tego słodkie
czereśnie, całość polana słodkim
miodem. Słodki, ale nadal zdrowy poranek.
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych Halina200ml
mleka5 białych
szparagówkilka
czereśni200ml ciepłej
wody2 łyżki
mioduPłatki owsiane zalać
mlekiem, gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię.
Wodę wymieszać z jedną łyżką
miodu, zalać nią
szparagi. Dusić przez około 15 minut, aż
szparagi będą miękkie. Gotową owsiankę przełożyć na talerz/do miseczki. Obok owsianki wyłożyć gotowe
szparagi oraz
czereśnie (wcześniej już umyte, osuszone, pozbawione pestek, przekrojone na pół). Całość polać resztą
miodu. Gotową owsiankę podawać.