Wykonanie
Jesień to moja ulubiona
pora roku. Wrzesień mnie rozpieszcza i karmi dyniowymi przysmakami, a ja wcale nie zamierzam protestować, wręcz przeciwnie - korzystam, jak tylko
mogę. Piękna Pani Hokkaido wkroczyła do mojej kuchni (tak, kuchnia w akademiku awansowała już na miano mojej własnej), wskoczyła do pucharka ze śniadaniem. Gęsty krem owsiany, rozgrzewający za sprawą
cynamonu, bo chociaż poranki są
słoneczne to jednak już chłodne. Jesień to moja ulubiona
pora roku. Jesienne śniadania to moje ulubione śniadania.
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):130g (obranej) dyni hokkaido50g
płatków owsianych Halina250ml wrzącej
wody1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cynamonu100g
jogurtu greckiego1 łyżka pestek dyni
Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać wrzącą
wodą, odstawić na bok, aż
płatki wsiąkną
wodę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Obraną
dynię wyłożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut, aż
dynia będzie miękka. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną
dynię,
płatki owsiane,
miód,
cynamon i
jogurt grecki. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Gotowy krem przełożyć do pucharka. Posypać
pestkami dyni. Podawać.