Wykonanie
Owsianki to był dla mnie trudny temat ;). Wiem, że są zdrowe, ale nie mogłam się przyzwyczaić do ich smaku. Dodatek
kakao sprawił, że dałam radę i polubiłam owsianki. Tak, więc dzisiaj wyjątkowo zapraszam na śniadanie :)
Składniki ( 2 porcje):- 0,5 szklanki
płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)*- 1 łyżeczka
kakao-
woda- garść mrożonych
malin- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
cukru brązowego (lub więcej, w miarę potrzeby)
Płatki wsypać do małego garnka, zalać 0,5 szklanki
wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę
wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać
kakao. W osobnym garnku podgrzać
maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę
miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj
cukier brązowy i podawać.*Można użyć błyskawicznych, ale są mniej zdrowe. Pomijamy wtedy etap moczenia
płatków przez noc.