Wykonanie
Czasem mnie najdzie, by pokombinować ze śniadanie, stać długo w kuchni z samego rana, by przygotować coś pysznego na dobry początek dnia. Jednak, szczerze powiedziawszy, zdarza się to niezwykle rzadko-zarówno przez brak czasu, jak i chęci.Wtedy gotuję sobie owsiankę-jedno z moich ulubionych śniadań. Zawsze pomaga na poranną chandrę. Prosta, mała miseczka, a potrafi poprawić humor jak mało co.Proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Wariantów owsianki jest... nieskończenie wiele :-) Codziennie można ją jeść inaczej, dzięki
czemu chyba nigdy mi się nie nudzi.Dziś proponuję jedną z najprostszych owsianek na świecie. Prostą, z dodatkiem świeżych
malin.Tak swoją
drogą, uwielbiam owsianki z dodatkiem świeżych
owoców-są, moim zdaniem, wystarczająco słodkie, więc owsianki nie trzeba dodatkowo słodzić
cukrem czy
miodem.
/Raspberry oatmeal(scroll down to see a recipe in English)Składniki:4 łyżki
płatków owsianych górskich1 łyżka
otrąb (dowolnych-pszennych, owsianych, żytnich...)1/2 łyżeczki
siemienia lnianegoszklanka
mleka (można wymieszać pół na pół z
wodą)garść świeżych
malincukier lub
miód (opcjonalnie)Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać
płatki owsiane,
otręby i
siemię lniane. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie posypać świeżymi
malinami i podawać.
Ingredients:4 tablespoons old-fashioned oats1 tablespoon of
bran (any type-wheat, oat, rye ...)1/2 teaspoon of flaxseedcup of milk (you can replace half a cup of milk with water)a handful of fresh raspberriessugar or honey (optional)Preparation:Boil the milk, add oats,
bran and flaxseed. Cook for approx. 10 minutes on low heat to a thick consistency. Then add fresh raspberries and
serve.