ßßß Cookit - przepis na GRANOLA SEZAMOWO-JABŁKOWA

GRANOLA SEZAMOWO-JABŁKOWA

nazwa

Wykonanie

Nadszedł w końcu czas, aby uzupełnić zapasy domowej granoli! Tym razem postanowiłam przygotować granolę mocno sezamową, co udało mi się osiągnąć nie tylko dzięki samym ziarenkom sezamu, ale również za sprawą dodatku oleju sezamowego. To przede wszystkim właśnie jemu granola zawdzięcza tak intensywny smak. Dodatkowo granolę wzbogaciłam dodatkiem plasterków jabłka, które w piekarniku, pod wpływem temperatury, zamieniły się w pyszne, chrupiące "chipsy" jabłkowe. Całość smakuje genialnie! Koniecznie spróbujcie!
Przepis (jeden duży słoik):
2,5szkl płatków owsianych Halina
1/2szkl sezamu
2 jabłka
1 łyżka cynamonu
50ml (płynnego) miodu
2 łyżki oleju sezamowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłko zetrzeć na cienkie plasterki. Płatki owsiane wymieszać z cynamonem, sezamem, miodem, olejem i plasterkami jabłka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. Ostudzić i przełożyć do słoika/puszki. Podawać z mlekiem, serkiem lub jogurtem, wedle uznania.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/granola-sezamowo-jabkowa.html