ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłko z olejem sezamowym

Pieczone jabłko z olejem sezamowym

nazwa

Wykonanie

Bogate w witaminę C i błonnik wzmocnią naszą odporność w okresie jesienno-zimowym oraz skutecznie wpłyną na polepszenie perystaltyki naszych jelit. Tak mowa o JABŁKACH jednych z ulubionych i najczęściej spożywanych przez Polaków jesiennych owoców.
Oprócz błonnika i witamin zawierają flawonoidy – związki obecne również w czerwonym winie i kakao które chronią przed zawałem i miażdżycą. Mówi się, że jedno jabłko dziennie jest w stanie ochronić nasz organizm przed chorobami sercowymi. Dodatkowo zawarte w nich pektyny wiążą metale ciężkie takie jak ołów i kobalt – stąd polecane są palaczom oraz mieszkańcom dużych aglomeracji miejskich.
……….I najważniejsze………………… są po prostu przepyszne
W najlepsze jabłka zaopatrzymy się późnym latem i jesienią:) a zimą gdy nie są tak pyszne jak te jesienne polecam jabłka pieczone. Szybkie i proste w przygotowaniu. Pasuje do nich w zasadzie wszystko: sezam, miód, cytryna, czekolada, syrop klonowy, wiórki kokosowe, cynamon, suszona żurawina i jeszcze, jeszcze więcej.
A dodatkowo polane olejem sezamowym tłoczonym na zimno wzbogaci nasze menu w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki
1 jabłko
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki sezamu
1 łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)
Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 1 osoby.
Przygotowanie
Z jabłka odcinamy „czapkę” na jego 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne.
Do środka wkładamy 1 łyżeczkę miodu, można dodać również odrobinę soku z cytryny, nada on lekkiej i orzeźwiającej kwaskowatości. Do środka wsypujemy również 1 łyżeczkę sezamu.
Jabłko zamykamy i delikatnie nakłuwamy szpikulcem dzięki czemu nie będzie pękać podczas pieczenia.
Jabłko pieczemy około 15-20 minut w temperaturze nie większej niż 150 St. C. Za wysoka temperatura może spowodować pękanie jabłka.
Serwujemy gorące obsypane sezamem oraz polane olejem sezamowym tłoczonym na zimno. Pachnie i smakuje cudownie…
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/pieczone-jablko-z-olejem-sezamowym-i-miodem