ßßß Cookit - przepis na OWSIANE SCRAMBLE z duszoną gruszką i makiem

OWSIANE SCRAMBLE z duszoną gruszką i makiem

nazwa

Wykonanie

Scramble. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, ile razy miałam je zrobić na śniadanie! I właściwie sama nie wiem, dlaczego ostatecznie jakoś tak zawsze z tego rezygnowałam. Na szczęście dzisiaj już sobie nie odmówiłam! A właściwie - nie odmówiłyśmy! Nowe smaki, uwielbiam je odkrywać, a jeśli robię to dodatkowo w towarzystwie bliskiej mi osoby to jestem podwójnie zadowolona. Wczoraj razem z Karoliną miałyśmy swój selerowy debiut w kwestii wypieków (nie jesteście na bieżąco? koniecznie zerknijcie na przepis na jednoporcjowe selerowe ciasto !), a dzisiaj obie po raz pierwszy próbujemy scramble. Jesienne scramble, z gruszką i makiem. I obie, jednakowo mocno, jesteśmy tym nowym smakiem oczarowane.
Przepis (jedna porcja):
scramble:
60g płatków owsianych marki Halina
1 białko jajka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka masła
duszone gruszki:
1 (średnia) gruszka
+ mak (do posypania)
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na bok (najlepiej zrobić to na całą noc). Rano białko jajka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do piany dodać płatki owsiane, doprawić cynamonem i imbirem, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć masę owsiano-jajeczną i smażyć przez kilka minut, aż do ścięcia, co jakiś czas delikatnie mieszając. W tym czasie przygotować również gruszkę: owoc umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gotowe scramble wyłożyć na talerz, polać musem gruszkowym, posypać makiem. Gotowe. Smacznego!
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/owsiane-scramble-z-gruszka-i-makiem.html