ßßß Cookit - przepis na Gruszka w sosie malinowym

Gruszka w sosie malinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 2 porcje)
- 2 gruszki (ok. 400g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- cynamon,
- ½ łyżeczki miodu (ok. 6 g).
Sposób przygotowania
1. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem.
3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min.
4. Rozgniatamy maliny widelcem.
5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym.
Gruszki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu,
- potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 g
Energia: 115 , 62 kcal
Białko: 1,5 g
Tłuszcze: 0 , 5 g
Węglowodany: 31 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/10/gruszka-w-sosie-malinowym.html