ßßß
Pamiętam jeszcze prawdziwy smak wiejskiego masła które robiła mi babcia mmm … mniam obecnie nawet jak kupuje masło osełkowe to to już nie to samo :/Może niektóre smaki, te które kojarzą nam się z konkretnymi osobami lub sytuacjami, nigdy nie będziemy w sranie odtworzyć, choćbyśmy się nawet bardzo starali, bo jak można odtworzyć smak dzieciństwa ??Masełko które proponuję nawet nie umywa się do prawdziwego masełka mojej babci ale właśnie ale wydaje mi się że wszystko co sami zrobimy ma inny (lepszy) smak niż takie kupione w sklepie.Ap-ropo kupowania Pamiętajcie że kupowane masło w sklepie (aby uznać je za masło) powinno mieć co najmniej 82 % tłuszczu mlecznego i nie powinno mieć żadnych domieszek tłuszczów roślinnych.
Składniki :Śmietana 30% ( ja użyłem śmietanki 30%) – 600 mlsól do smaku(czosnek, koperek, szczypiorek, cebulka itp.) lub nictylko gdy chcemy uzyskać masło o konkretnym smakuWykonanie:śmietanę ( lub tak jak ja wykonałem śmietankę) wlewamy do misy robota i włączamy na małe obroty aż do uzyskania bitej śmietany a następnie do oddzielenia się masełka i maślanki. To jest też moment na dodanie szczypty soli i ewentualnie któregoś ze składników nadających smakpo kolejnej chwili miksowania masło zacznie zbijać się w coraz to większe kawałkizaprzestajemy miksowania by zapobiec wtórnemu rozbiciu kawałków masełkawszystko dokładnie przecedzamy a następnie ręcznie wyciskamy masło by pozbyć się pozostałej tam maślankiformujemy masełko a kolejnym etapem jest już degustacja.Podsumowanie kosztów:– użyłem 3 śmietanki 30% po 200 ml każda ( 3 x 1,80 zł = 5,4 zł)– z tej ilości uzyskałem 201 g oraz 280 ml maślanki– czy się opłaca nie wiem ?? ale wiem że radość z samodzielnie wykonanego masełka jest bezcenna:)Smacznego