ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie ciasta:

Przygotowanie ciasta:

nazwa

Wykonanie

Dawno ich tu nie było, a są one (chyba) moją specjalnością. Szybko, sprawnie i jeszcze można sobie pokombinować przy ich tworzeniu i efekcie końcowym. Inspiracją była dla mnie książka "Moje wypieki i desery", którą każdemu polecam ze względu na przejrzysty opis i piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że uda mi się sprawdzić każdy z tych przepisów!
Składniki: ciasto
40g kakao
100ml ciepłego mleka
2 jajka
80ml oleju
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 czekoladek Kinder
krem:
200ml śmietany kremówki 36%
1 opakowanie cukru waniliowego
250g serka mascarpone
2 łyżki serka twarogowego np. Wieluńskiego
2 paski gorzkiej czekolady (startej)
Kakao wymieszać dokładnie z ciepłym mlekiem, przestudzić. Dodać olej, jajka, cukier i porządnie wymieszać.
Stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem i sodką, połączyć np. za pomocą trzepaczki. Na koniec dodać połamane czekoladki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zmiksować na jednolitą masę śmietankę z serkami. Pod koniec dodać cukier i czekoladę. Masa musi być jednolita i w miarę gęsta.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki. Można je ozdobić np. czekoladowymi groszkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/05/czekoladowe-muffiny-z-kremem.html