ßßß Cookit - przepis na Naleśniki po węgiersku.

Naleśniki po węgiersku.

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy obiad był dla mnie miłym zaskoczeniem. Tym razem przygotowała mi go mama,a resztę robiłam już sama. Jest to bardzo szybkie danie, w którym zawarte są przepyszne smaki. Doskonałym dopełnieniem jest użyty przeze mnie koncentrat firmy "ROLESKI". Przepis jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Węgier,ale jak widać można go z łatwością zrobić w domu. Całe przygotowanie trwa zaledwie 40 minut. Przepis nadaje się dla dwóch BARDZO głodnych osób :)
Składniki na naleśniki:
4 spore ziemniaki
jajko
3 łyżki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce. Dodajemy mąkę, sól i następnie mieszamy ze sobą,aż składniki się połączą.
Po przygotowaniu ciasto odstawiamy do lodówki i zajmujemy się nadzieniem.
Składniki na farsz:
2 piersi z kurczaka
mąka
papryka czerwona (można użyć również żółtej lub zielonej)
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego "ROLESKI"
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę. Następnie wrzucamy do naczynia, prószymy delikatnie mąką i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki mięsa i dusimy. Po około 10 minutach wrzucamy do rondelka. Patelnię zalewamy delikatnie wodą i zawartość wlewamy do mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na patelni do czasu aż się zeszkli. Dodajemy do rondelka.
Paprykę kroimy w paseczki i wrzucamy prosto do rondelka. Dokładamy koncentratu i wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Przykrywamy i dusimy do czasu zmięknięcia papryki.
Gdy farsz jest przygotowany zajmujemy się smażeniem naleśników. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto tak aby naleśniki były dość grube. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Wykładamy naleśnika na talerz i na jedną połówkę wykładamy farsz,a następnie składamy. Jeśli ktoś lubi, polecam położyć na wierzch naleśnika łyżkę śmietany. Wtedy jest idealnie.
Smacznego! :)
Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/08/nalesniki-po-wegiersku.html