ßßß Cookit - przepis na Pszenno-owsiane shortbread z migdałami

Pszenno-owsiane shortbread z migdałami

nazwa

Wykonanie

Najszybszą przekąską w pracy lub ogólnie w ciągu dnia są dla mnie ostatnio ciasteczka - koniecznie domowe . Jeśli w grę wchodzi mąka owsiana to momentalnie czuję, że chociaż zajadam się nimi w niemałych ilościach, to nie są one tak całkowicie niezdrowe ;) Do tego kawa lub ulubiona zielona herbata i już czuję się lepiej. Jak mogliście ostatnio zauważyć stempelki podbiły moje serce- świetna zabawa i ciekawy wygląd, a więc mogę okazać się również pomysłem na urodzinowy prezent. Skorzystacie?
Składniki:
1i 1/3 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
120g roztopionego masła roślinnego
1/2 szklanki cukru do wypieków
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka drobno posiekanych migdałów
2 żółtka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Musi powstać zbita kula ciasta , więc jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to należy dosypać mąki pszennej.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozgniatamy dłonią lub stempelkami. Należy pamiętać, żeby przed zrobieniem każdego stempla zanurzyć go w mące.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zajadamy po przestudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/06/pszenno-owsiane-shortbread-z-migdaami.html