Wykonanie

Najszybszą przekąską w pracy lub ogólnie w ciągu dnia są dla mnie ostatnio
ciasteczka - koniecznie domowe . Jeśli w grę wchodzi
mąka owsiana to momentalnie czuję, że chociaż zajadam się nimi w niemałych ilościach, to nie są one tak całkowicie niezdrowe ;) Do tego
kawa lub ulubiona zielona
herbata i już czuję się lepiej. Jak mogliście ostatnio zauważyć stempelki podbiły moje
serce- świetna zabawa i ciekawy wygląd, a więc
mogę okazać się również pomysłem na urodzinowy prezent. Skorzystacie?Składniki:1i 1/3 szklanki
mąki owsianej1/2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli1 płaska łyżeczka
cynamonu120g roztopionego
masła roślinnego1/2 szklanki
cukru do wypiekówotarta skórka i sok z 1
cytryny1 szklanka drobno posiekanych
migdałów2
żółtkaPrzygotowanie:Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Musi powstać zbita kula ciasta , więc jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to należy dosypać
mąki pszennej.Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i tworzymy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Każdą rozgniatamy dłonią lub stempelkami. Należy pamiętać, żeby przed zrobieniem każdego stempla zanurzyć go w
mące.Tak przygotowane
ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zajadamy po przestudzeniu.Smacznego :)

