ßßß Cookit - przepis na Makaron świderki z warzywami

Makaron świderki z warzywami

nazwa

Wykonanie

Z makaronem można łzczyć właściwie wszystko i dzięki niemu przygotowanie obiadu jest niezwykle proste i szybkie. Przy odrobinie fantazji można wyczarować niezwykłe dania, ale również z kilku składników da się zrobić coś smacznego.
Właśnie dlatego tak bardzo polubiłam kuchnię włoską .Wystarczy mieć makaron ,oliwę,butelkę pomidorów, trochę warzyw, przypraw i można ugotować pyszne danie. Makaron nie tuczy ,ale pod warunkiem ,że się nim nie objadamy i dobieramy do niego odpowiednie składniki. Polecam gorąco makarony z mąki razowej lub orkiszowej które ,są również bardzo smaczne ,a przede wszystkim zdrowsze ze względu na zawartość cennych składników. Kiedyś dziwiło mnie ,a nawet śmieszyło, że moi znajomi ważą makaron przed gotowaniem w zależności od tego ile osób będzie go jadło. Teraz sama to robię ,nie gotuję na oko i uważam, że jest to świetny sposób by zjadać właściwą porcję makaronu i niepotrzebnie nie gotować go zbyt dużo. Najczęściej gotuje się ok.80 g makaronu o różnych kształtach ,a 100 g makaronu spaghetti.
Składniki:/2 osoby/
160 g makaronu świderki
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
¼ czerwonej cebulki
ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sól.
pieprz świeżo zmielony
zielona pietruszka
kilka listków ruccoli i innej drobnej sałatki
Wykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek a następnie pozostałe warzywa umyte i pokrojone .Wszystko dusić ok.10 min. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki ,poddusić chwilę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki należy uzupełnić go wodą z gotującego się makaronu .Do gotowej mieszanki warzywnej dodać zielone liście sałat ,a na koniec ugotowany makaron. Wymieszać i przełożyć na talerze. Można posypać startym parmezanem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/makaron-swiderki-z-warzywami.html