ßßß Cookit - przepis na Wykonanie:

Wykonanie:

nazwa

Wykonanie

Pora wprowadzić również do mojej kuchni odrobinę świątecznego nastroju .
Wystarczy niewiele, bo już odrobina przyprawy piernikowej i magiczny zapach miodu w gwiazdkowych ciasteczkach przypomina, że Święta tuż, tuż...........
Na rozgrzewkę proste, kakaowe ciasteczka miodowe z dodatkiem mąki razowej, które można przechowywać do świąt. Bez oporów można je również śmiało schrupać wcześniej.....zabawa dopiero sie zaczyna........
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
200 g miodu prawdziwego
150 g masła
1 jajko
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzać.
Dodać masło i mieszać do momentu połączenia się składników.
Wystudzić.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto / użyłam miksera.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować partiami / podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby/ na grubość ok.4 mm i wykrawać gwiazdki.
Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok.8-10 min w temp. 170-180 st.C.
Upieczone, przestygnięte pierniczki przełożyć do puszki.
Pierniczki twardnieją po upieczeniu , ale po pewnym czasie -zależy od wilgotności otoczenia - stają się mięciutkie.
Można ozdobić je czekoladą lub lukrem.
Można posypać ozdobną, cukierkową posypką...... .. zobacz
Jeśli chcemy powiesić je na choince należy przed pieczeniem zrobić dziurkę słomką do napojów.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/pierniczkowe-gwiazdki-z-dodatkiem-maki.html