Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami.Tym razem makaronrazowy z bakłażanem i serem pleśniowym.Składniki:/2 porcje/160-200 g razowegomakaronu casarecce /lub świderki, rurki itp./1 niewielki bakłażan½ czerwonej cebuli2 łyżki oliwy z oliwekok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/sól /do smakuzielona pietruszka /do dekoracjiWykonanie:-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę.-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/.-Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut.Posolić do smaku, d odać przyprawy.Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kontynuowaćduszenie do momentu , aż bakłażan będzie miękki.W międzyczasie ugotować makaron al dente.Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z bakłażanem i wymieszać.Gorący przełożyć na talerze .Pokrojony na małe kawałeczki ser nałożyć na makaron i posypać zieloną pietruszką.