ßßß Cookit - przepis na Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą

Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami.
Tym razem makaron razowy z bakłażanem i serem pleśniowym.
Składniki:/2 porcje/
160-200 g razowego makaronu casarecce /lub świderki, rurki itp./
1 niewielki bakłażan
½ czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy
½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/
sól /do smaku
zielona pietruszka /do dekoracji
Wykonanie:
-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut.
Posolić do smaku, d odać przyprawy.
Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kontynuować
duszenie do momentu , aż bakłażan będzie miękki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z bakłażanem i wymieszać.
Gorący przełożyć na talerze .
Pokrojony na małe kawałeczki ser nałożyć na makaron i posypać zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/makaron-casarecce-z-bakazanem-i.html