Wykonanie
Sezon
truskawkowy zaczęłam od przygotowania deseru z moją ulubioną pianką w roli głównej . Chociaż uwielbiam
kremy śmietankowe, budyniowe, maślane zdecydowałam się na tę bardziej dietetyczną formę przygotowania
truskawkowego torciku.Jest to niezwykle prosty torcik
truskawkowy, który po przygotowaniu należy zamrozić.
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina
lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.Torcik można przygotować wcześniej i podawać w dowolnym momencie.Składniki : /na tortownicę ok.20 cm/1 białko/z dużego jajka/4 pełne łyżki
cukru150 g dojrzałych
truskawekbiszkopty podłużne typu "języczki" / u mnie Pavessini/ , /ilość w-g uznania/oraz ok.1 szklanki zmiksowanych
truskawek2-3 łyżki
likieru owocowegoWykonanie:-
Truskawki zmiksować z
cukrem na jednolity mus.-Dodać świeże
białko i ubijać przy pomocy miksera ,aż do uzyskania gęstej piany.-Dno i boki tortownicy wyłożyć
biszkoptami.-Połowę pianki truskawkowej przełożyć na
biszkopty.-Ułożyć ponownie warstwę
biszkoptów i pokryć pozostałą masą / masa nie musi przylegać ściśle do
boków tortownicy/.-Całość zalać musem
truskawkowym zmieszanym z
likierem / powinien delikatnie spłynąć po bokach/.-Gotowy torcik owinąć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.