Wykonanie
Truskawkicukiersłoik 900ml
Truskawki wkładamy do połowy słoika, zasypujemy 4 łyżkami
cukru i zapełniamy
słój truskawkami. Następnie zakręcamy i pasteryzujemy 25 min. Ot i cała filozofia.Podczas gotowania
owoce puszczą sok- to nasz kompot:)Mało? Wcale nie- idealnie. Tak właśnie ma być- po ugotowaniu zawartość zredukuje się o prawie 1/3- to
truskawki puściły sok, który połączył się z
cukrem i....otóż tak:W przypadku spożywania- dolewamy przegotowanej schłodzonej
wody do zapełnienia słoika, uzyskamy wtedy prawidłowy smak kompotu, nie za słodki i nie za słaby (można też regulować wg. gustu
smakowego).Takie
truskawki nadają się do zrobienia koktajlu
truskawkowego zimą. Wystarczy dodać 400ml
jogurtu naturalnego lub
kefiru lub
maślanki naturalnej, albo jak kto woli-
mleka.