Wykonanie
Ten
dżem robiliśmy wspólnie z mężem, może dlatego tak bardzo nam smakuje. Ale trzeba przyznać, że wyszedł wyjątkowo pyszny.Troszkę się ociągałam z dodaniem tego posta, ale to dlatego, że wymarzyłam sobie o właśnie takie etykiety na słoiki, które mój biedny mąż znowu musiał zrobić, za co mu gorąco dziękuję :DD
Dżem schodzi strasznie szybko, z dziewięciu słoików ubrałam w etykiety już tylko sześć sztuk, dlatego też zastanawiam się nad zrobieniem kolejnej porcji. Poniżej podaję przepis na 1 kg
owoców, ja robiłam potrójną porcję.
Składniki:1 kg umytych i obranych
truskawek1 opakowania żelfixu400 g
cukruTruskawki wsypać do szerokiego garnka z grubym
spodem. Zasypać żelfixem i wymieszać. Zagotować. Kiedy
truskawki będą wrzeć wsypać
cukier i gotować jeszcze 2 minuty. Usunąć szumowiny. Nakładać do wyparzonych, gorących słoików, po zakręceniu ułożyć dnem do góry, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!