Wykonanie

Kolejna wersja placuszków z
ricotty z dodatkiem sezonowych
owoców.Tym razem pyszny dodatek aromatycznych
winogron ,które używa się do pdodukcji popularnego
wina Sangiovese.Całość wzmocniona odrobiną mocnej grappy.

Składniki:100 g
ricotty120 g
jogurtu naturalnegook. 4 łyżki
mleka1
jajko100 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki grappy1 łyżka
cukru pudruolej do smażeniaoraz1 kiść dojrzałych ,czarnych, drobnych
winogron2 łyżki
cukruWykonanie:

-
Owoce umyć,osuszyć.-Połowę z nich przełożyć do rondelka, podlać odrobiną
wody i dodać
cukier.-Mieszając gotować kilka minut, aż
owoce puszczą sok i utworzy się gęsty sos-
Ricottę umieścić w miseczce i wymieszać z
cukrem.-Dodać
jogurt,
jajko,
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli.-Składniki starannie wymieszać dodając
mleko w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.-Do ciasta dodać pozostałą część
owoców.-Lekko wymieszać.-Rozgrzać
olej i smażyć niewielkie placuszki.

-Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a po usunięciu nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerzyki.-Polać sosem
winogronowym, który można wzmocnić odrobiną grappy.
