ßßß Cookit - przepis na Pachnące racuchy z kwiatów "akacji"

Pachnące racuchy z kwiatów "akacji"

nazwa

Wykonanie

Przyznam,że jadłam je po raz pierwszy.
Kwiaty powinny być świeże i zebrane za miastem, z dala od szosy.
Placuszki okazały się bardzo smaczne. Smażone kwiaty w chrupiącym cieście naleśnikowym wypełniły moja kuchnię cudownym zapachem.
Można je podawać na obiad / jeśli ktoś lubi słodkie obiadki/ lub na deser.
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
szczypta soli
starta skórka cytrynowa/lub pomarańczowa/
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
6-8 kwiatów akacji
Wykonanie:
Kwiaty akacji/robinii/włożyć do zimnej wody i pozostawić w niej ok.30-40 min.Wypłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć na papierowym ręczniku. Właściwie płucząc kwiaty pozbawiamy ich pyłku kwiatowego. Jeśli jesteśmy pewni, że kwiaty są rzeczywiście czyściutkie -wystarczy rozłożyć je na kilka godzin na białej ściereczce, dokładnie przeglądnąć, usunąć robaczki lub poczekać aż same uciekną. Ja jednak zdecydowałam się umyć kwiaty.
Przygotować ciasto naleśnikowe.
Jajka ubić z cukrem/przy pomocy miksera/dodać szczyptę soli, a następnie przesianą mąkę i mleko i starta skórkę cytrynową. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę regulując gęstość ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić je na ok.30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Trzymając kwiaty za ogonek zanurzać je w cieście naleśnikowym tak aby cała kiść pokryła się ciastem. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złocisty kolor.
Usmażone kwiaty przełożyć na papierowy ręcznik ,który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Posypać obficie cukrem pudrem
Doskonale smakują również z dodatkiem miodu akacjowego
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/pachnace-racuchy-z-kwiatow-akacji.html