ßßß Cookit - przepis na Sernik pomarańczowo-czekoladowy

Sernik pomarańczowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam u Majanki ten serniczek, wiedziałam że będzie to jeden z moich świątecznych wypieków. I chociaż połączenie pomarańczy i czekolady pasuje na każdą okazję to mnie się jakoś tak bardzo mocno kojarzy właśnie z atmosferą Świąt Bożego Narodzenia.
Serniczek wyszedł pyszny, a moim domownikom bardzo przypadł do gustu. Z pewnością jeszcze nie raz do niego wrócę.
Majanko, bardzo dziękuję za kolejny bardzo udany przepis, a Wam gorąco polecam. Wypróbujcie koniecznie i długo z tym nie zwlekajcie :)
Ciasteczkowy spód:
140 g ciasteczek digestive ( ja użyłam wiatraczki)
50 g masła
Masa serowa:
750 g sera śmietankowego (kremowego) o zawartości tłuszczu powyżej 20% - ja użyłam prawdziwego wiejskiego twarogu, ale może być też dobrej jakości ser z wiaderka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 dużych jajek
2-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( dałam 4 łyżki)
1/2łyżki otartej skórki pomarańczy na tarce o drobnych oczkach
75 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-190 st. C.
Tortownicę ( o średnicy 23 cm) wykładamy dokładnie folią aluminiową.
Ciasteczka pokruszyć bardzo dokładnie ( ja połamałam i potraktowałam blenderem) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy tworząc spód ciasta. Spód zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i schładzamy.
W misce wymieszać ser z cukrem, mąką, skórką i sokiem pomarańczowym. Dodajemy następnie po jednym jajku miksując krótko, tylko do czasu połączenia składników.
Do drugiej miski odlewamy dwie szklanki masy serowej, którą mieszamy z lekko przestudzoną roztopioną czekoladą..
Masę serową (bez czekolady) wylewamy na podpieczony spód. Na nią łyżką wykładamy masę czekoladową. Końcem cienkiego noża (od dołu) wymieszać obie masy tworząc marmurkowy wzorek.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w nagrzanym do 160 st. C piekarniku przez 55-60 min. Potem wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 30 min. Po tym czasie tortownicę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Po 10 min. należy objechać brzegi ciasta nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem chłodzimy w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/sernik-pomaranczowo-czekoladowy.html