Wykonanie
Kudłacze, znane też pod nazwą "lamingtony" to
ciasteczka popularne w Australii. Tradycyjnie robi się je z ciasta
biszkoptowego, te zostały zrobione z ciasta
miodowego, taki przepis znalazłam w starym maminym zeszycie. Wyglądają niepozornie ale są bardzo smaczne, miękkie ciasto nasączone polewą i obtoczone w kokosie. Uzależniają- ręka sama sięga po kolejny więc znikają błyskawicznie.*blaszka 24*24 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru1
jajko50 g
masła1/2 szklanki
mleka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia na polewę:3/4 szklanki
mleka200 g
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
kakaododatkowo:200 g
kokosuMasło utrzeć z
cukrem pudrem a następnie dodać
jajko i
miód. Powoli ucierając wlewać
mleko na zmianę z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. piec w 180*C około 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na małe kwadraty. Składniki polewy zagotować i wystudzić (będzie dość rzadka ale taka ma być). Kawałki
ciastka zanurzać w polewie a następnie obtaczać w wiórkach
kokosowych.