ßßß
Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą jabłkową i orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i jak zwykle się nie zawiodłam. Zmodyfikowałam go trochę, bo użyłam mniejszej blaszki i dlatego na masie orzechowej mam jeszcze kruchy placek. W oryginale placki były dwa, na orzechach od razu była polewa. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka.Składniki:*blaszka 23*28 cm na ciasto:300 g mąki4 żółtka200 g masła1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuewentualnie 1 łyżka śmietany, jeśli ciasto będzie za suche na masę jabłkową:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masła na masę orzechową:200 g orzechów włoskich200 g masła1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudru na polewę:13 dag masła5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej śmietanyorzechySkładniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut.Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.Orzechy zemleć. Mleko zagotować z orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe mleko i będą gęste jak budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą.Polewa: Masło, cukier, kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać orzechami.