ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kremowe ciasto kokosowo-malinowe

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kremowe ciasto kokosowo-malinowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto zwane także łabędzim puchem. Bardzo delikatne, lekkie kremowe. Kwaskowaty dżem i chrupiący kokos powodują, że nie jest mdłe. A masa z kajzerek, choć niespotykana, jest bardzo smaczna. Już sam budyń można podjadać łyżeczką:)
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
2 czerstwe bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g kokosu
200 g masła
dodatkowo:
słoiczek dżemu malinowego na posypkę:
80 g kokosu
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Biszkopt: Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Bułki namoczyć w mleku, a kiedy zamienią się w papkę zmiksować blenderem i przelać do garnka. Dodać cukier i kokos i gotować około 5 minut, mieszając często. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i powoli ucierając dodawać po łyżce budyniu z bułek. Oba blaty posmarować dżemem od strony wewnętrznej. Na dolny blaty wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Kokos z cukrem uprażyć na maśle i wystudzić. Obsypać nim ciasto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/05/kremowe-ciasto-kokosowo-malinowe.html