Wykonanie
Ciasto zwane także łabędzim puchem. Bardzo delikatne, lekkie kremowe. Kwaskowaty
dżem i chrupiący
kokos powodują, że nie jest mdłe. A masa z
kajzerek, choć niespotykana, jest bardzo smaczna. Już sam
budyń można podjadać łyżeczką:)*foremka 24*24 cmSkładniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:2 czerstwe
bułki kajzerki3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru100 g
kokosu200 g
masładodatkowo:słoiczek
dżemu malinowego na posypkę:80 g
kokosu1 łyżka
masła1 łyżka
cukruBiszkopt:
Białka ubić z
cukrem i nadal ubijając dodawać po
żółtku.
Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Bułki namoczyć w
mleku, a kiedy zamienią się w papkę zmiksować blenderem i przelać do garnka. Dodać
cukier i
kokos i gotować około 5 minut, mieszając często. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć do białości i powoli ucierając dodawać po łyżce budyniu z
bułek. Oba blaty posmarować
dżemem od strony wewnętrznej. Na dolny blaty wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim
biszkoptem dżemem do dołu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu.
Kokos z
cukrem uprażyć na
maśle i wystudzić. Obsypać nim ciasto.