ßßß Cookit - przepis na Łabędzi puch

Łabędzi puch

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki, która piecze je bardzo często i strasznie zachwalała jego smak. Powiem , że nie byłam przekonana, co do masy z bułki kajzerki, ale, jak zwykle ciekawość wzięła górę i musiałam sprawdzić osobiście, czy faktycznie jest tak smaczne, jak o nim mówią :)
Smaczne i to bardzo!!! Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :)
Biszkopt:
6 jaj
12 płaskich łyżek cukru
6 płaskich łyżek mąki
Masa :
3 szklanki mleka
100 gram wiórek kokosowych
3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Posypka:
100 gram wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części.
Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła.
Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek .
Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy.
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/07/abedzi-puch.html