Wykonanie
Przepis na to ciasto otrzymałam od teściowej mojej sąsiadki, która piecze je bardzo często i strasznie zachwalała jego smak.
Powiem , że nie byłam przekonana, co do masy z
bułki kajzerki, ale, jak zwykle ciekawość wzięła górę i musiałam sprawdzić osobiście, czy faktycznie jest tak smaczne, jak o nim mówią :)Smaczne i to bardzo!!! Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :)
Biszkopt:6 jaj12 płaskich łyżek
cukru6 płaskich łyżek
mąkiMasa :3 szklanki
mleka100 gram wiórek
kokosowych3-4
bułki kajzerki, ja dałam cztery1 szklanka
cukru1 kostka
masłaPosypka:100 gram wiórek
kokosowych2 łyżki
cukru1 łyżka
masłaWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami
cukier na zmianę z
żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam
mąkę i delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam papier, studzę i kroję na dwie części.
Mleko z wiórkami zagotowuję. Do gorącego dodaję
bułki kajzerki i mieszam na jednolitą masę. Jeśli trzeba miksuję blenderem. Odstawiam by masa całkowicie wystygła.
Masło o temperaturze pokojowej ucieram z
cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z
bułek .Na desce układam pierwszą część
biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim
biszkoptem, wykładam resztę masy.
Wiórki kokosowe,
masło i
cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.