ßßß Cookit - przepis na keks marchewkowy z bakaliami

keks marchewkowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków. Choć pamiętam, że przed pierwszym jego upieczeniem długo się wahałam, no bo jak to marchewka w cieście?... Jeśli jeszcze takiego nie próbowaliście, to polecam taki korzenny marchewkowy keks z chrupiącymi bakaliami i polewą. Łatwo się robi, a z talerzy znika błyskawicznie.
*keksówka 21 cm
Składniki:
2 jajka
180 g cukru
200 g mąki
150 ml oleju
200 g marchewki startej na drobnych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
100 g orzechów posiekanych
garść rodzynek
garść suszonych śliwek na polewę: 75 g czekolady i 2 łyżki mleka
Jajka ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Nadal ubijając wsypywać cukier. Wlać olej, wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i orzechami dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ciasto. Udekorować orzechami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/keks-marchewkowy-z-bakaliami.html