Wykonanie
Już nie raz przekonałam się o tym, że przepisy siostry Anastazji są niezawodne i zawsze zachwycają. Przeglądając jej książki można się przerazić, bo ciasta są wysokie, mają po kilka warstw i wyglądają na bardzo skomplikowane. Owszem, są czasochłonne i nie są tanie, ale wcale nie trudne. A efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie.
Śliwki moczone w
wódce,
czekolada i
orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!* przepis pochodzi z książki "100 nowych ciasta siostry Anastazji", podpatrzyłam go także na blogu http://ciasteczkowy-potwor.pl/posts/lacki-przekladaniec* zmieniłam proporcje kremu, tak aby był mniej tłusty, oraz zmieniłam sposób dodania
śliwek (szczegóły w przepisie)Składniki: na ciemny
biszkopt:6 jaj3/4 szklanki
cukru (w oryginale 1 szklanka)1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
maki pszennej2-3 łyżeczki
kakaoZ podanych składników upiec
biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. na ciasto
orzechowe:25 dag grubo posiekanych
orzechów włoskich5 jaj1 szklanka
cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu.
Białka ubić z
cukrem. dodać
orzechy, proszek,
mąkę i
miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. na
śliwki:400 g suszonych
śliwek100 g
rodzynek250 ml
wódkiŚliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z
rodzynkami, zalać
wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. na krem:3,5 szklanki
mleka1 szklanka
cukru5
żółtek pozostałych z ciasta
orzechowego3 łyżki
mąki pszennej2,5 łyżki
maki ziemniaczanej250 g
masłaZ
mleka,
cukru,
żółtek,
maki i
skrobi ugotować
budyń. Miękkie
masło utrzeć i dodać zimny
budyń. Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać połowę
śliwek razem z
alkoholem, wymieszać.Składanie ciasta:
biszkopt ciemny-krem ze
śliwkami- ciasto
orzechowe- krem- reszta
śliwek-polewa na polewę:100 g
gorzkiej czekolady100
mlecznej czekolady1/5 szklanki
mlekaCzekoladę roztopić z
mlekiem w kąpieli
wodnej. Polać ciasto.Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami.