ßßß Cookit - przepis na "łącki przekładaniec" siostry Anastazji

"łącki przekładaniec" siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Już nie raz przekonałam się o tym, że przepisy siostry Anastazji są niezawodne i zawsze zachwycają. Przeglądając jej książki można się przerazić, bo ciasta są wysokie, mają po kilka warstw i wyglądają na bardzo skomplikowane. Owszem, są czasochłonne i nie są tanie, ale wcale nie trudne. A efekt murowany. Tego przekładańca zrobiłam na roczek córeczki i to własnie on miał największe wzięcie. Śliwki moczone w wódce, czekolada i orzechy włoskie tworzą obłędną całość. Polecam spróbować!
* przepis pochodzi z książki "100 nowych ciasta siostry Anastazji", podpatrzyłam go także na blogu http://ciasteczkowy-potwor.pl/posts/lacki-przekladaniec
* zmieniłam proporcje kremu, tak aby był mniej tłusty, oraz zmieniłam sposób dodania śliwek (szczegóły w przepisie)
Składniki: na ciemny biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. na ciasto orzechowe:
25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. na śliwki:
400 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
250 ml wódki
Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. na krem:
3,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki maki ziemniaczanej
250 g masła
Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń. Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać.
Składanie ciasta:
biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 mlecznej czekolady
1/5 szklanki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto.
Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/acki-przekadaniec-siostry-anastazji.html