ßßß
Ciasto czekoladowe:1 1/2 szkl. cukru6 jaj6 łyżek mąki2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając, żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut.5 białek3/4 szkl. cukru250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mioduBiałka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąkami, miodem i orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut.Krem kawowy:2 szkl. mleka4 łyżki cukru1 cukier waniliowy4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej4 żółtka1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 masło2 łyżki wódki (opcjonalnie)1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostały mleku rozrabiamy mąkę i żółtka, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol.Poncz:1/3 szkl. gorącej wody3 łyżki cukrusok z jednej cytryny1 łyżka wódki (opcjonalnie)Dodatkowo:puszka gotowej masy kajmakowejBiszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować prażonymi płatkami migdałów.




