ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym

Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym

nazwa

Wykonanie

Ten jest po prostu absolutnie pyszny, bardzo często gości u mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami.
Ciasto czekoladowe:
1 1/2 szkl. cukru
6 jaj
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając, żółtka. Mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut.
5 białek
3/4 szkl. cukru
250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąkami, miodem i orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut.
Krem kawowy:
2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 masło
2 łyżki wódki (opcjonalnie)
1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostały mleku rozrabiamy mąkę i żółtka, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol.
Poncz:
1/3 szkl. gorącej wody
3 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
puszka gotowej masy kajmakowej
Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, lub np udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/01/tort-orzechowo-kajmakowy-z-kremem.html