ßßß
inspiracja: Domowe WypiekiPotrzebujemy (tortownica 24 cm):Ciasto:200 g gorzkiej czekolady4 jajka125 g masła100 g cukru100 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1,5 szklanki mleka1/4 szklanki cukru (można dodać więcej cukru, aby masa była słodsza...)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao3 żółtka375 g masła200 g suszonych śliwekwódkaPolewa:75 g gorzkiej czekolady75 ml kremówki20 g masłaWSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!Krok po kroku:Suszone śliwki kroimy w mniejszą kostkę i zalewamy wódką aż wszystkie będą nią przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni.Ciasto: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Jajka ubijamy wraz z cukrem na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach miksera.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy. Całość wymieszać szpatułką lub dużą łyżką.Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy 30 minut. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.Krem budyniowy: szklankę mleka zagotowujemy waz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, kakao i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy powstały płyn i gotujemy mieszając aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy aż powstanie zwarta i gęsta masa. Masę dzielimy na połowę, jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy nasączone alkoholem śliwki i dokładnie mieszamy.Składanie tortu: układamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego całą masę budyniową ze śliwkami, układamy drugi blat ciasta i delikatnie dociskamy. Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną masą budyniową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietankę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Polewę zestawiamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy chwilę aż masło się roztopi. Polewę studzimy i gdy jest już chłodna oblewamy nią ciasto. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce.Smacznego! :-)DOBRE RADY:Aby tort łatwiej się kroił należy wyciągnąć go z lodówki ok. 30 minut przed podaniem.
