ßßß Cookit - przepis na warstwa orzechowa

warstwa orzechowa

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla miłośników orzechów.
Kruchy spód, warstwa karmelizowanych orzechów w miodzie i budyniowa masa cappuccino orzechowe.
Dla przełamania słodkości, dołożyłam warstwę słonych krakersów, a całość oprószyłam kakao.
Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie -
polecam na dobry początek nowego roku :)
Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )
kruche ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g zimnego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
150 g orzechów włoskich
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
60 g masła
masa cappuccino
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
500 ml mleka
4 łyżki drobnego cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cappuccino orzechowego (proszku)
ponadto
2/3 opakowania krakersów
starta czekolada bądź kakao do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę. Dodać masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania orzechów wstawić do lodówki .
Orzechy nieco posiekać. Masło, cukier i miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.
Masa
Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, pozostałe mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Złożenie ciasta
Na ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na masie ściśle ułożyć krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekolady lub kakao.
Do ciasta zamiast kawy proponuję filiżankę dobrej herbaty. Mnie ostatnio zachwycił smak zielonej z żeń-szeniem i owocem granatu firmy Biofix. Polecam szczególnie tym, którzy nie mogą się przekonać do charakterystycznej goryczki w zielonej herbacie - owoc granatu skutecznie ją łagodzi. Więcej informacji na temat herbat Biofix znajdziecie tu: biofix.pl
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Kostka-orzechowa.html