Wykonanie
Ciasto dla miłośników
orzechów.Kruchy spód, warstwa karmelizowanych
orzechów w miodzie i budyniowa masa
cappuccino orzechowe.Dla przełamania słodkości, dołożyłam warstwę słonych
krakersów, a całość oprószyłam
kakao.Ciasto zdecydowane w smaku, ze sporą ilością kremu ale nie za słodkie -polecam na dobry początek nowego roku :)
Składniki: ( na blaszkę 24 x 24 cm )kruche ciasto1,5 szklanki
mąki100 g zimnego
masła1/4 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka1 łyżka
śmietany (opcjonalnie)150 g
orzechów włoskich1/4 szklanki
cukru2 łyżki
miodu60 g
masłamasa
cappuccino1,5 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej4
żółtka500 ml
mleka4 łyżki drobnego
cukru250 g
masła w temperaturze pokojowej120 g
cappuccino orzechowego (proszku)ponadto2/3 opakowania
krakersówstarta
czekolada bądź
kakao do dekoracji
Sposób wykonania:Ciasto
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem przesiać na stolnicę. Dodać
masło i wszystko razem siekać nożem, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbić
żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, tzn gdyby ciasto nie było spójne i za bardzo się kruszyło, należy dodać łyżkę
śmietany. Gotowe ciasto rozwałkować i umieścić na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na czas przygotowywania
orzechów wstawić do lodówki .
Orzechy nieco posiekać.
Masło,
cukier i
miód umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, dodać
orzechy i chwilę pogotować (w tym czasie
cukier powinien się rozpuścić). Mieszankę wylać na przygotowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180C ok. 25 minut. Gdyby warstwa
orzechów za bardzo się rumieniła przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową (ja to zrobiłam w połowie pieczenia). Gotowe ciasto wystudzić.MasaPołowę
mleka zagotować.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać obie
mąki, pozostałe
mleko i zmiksować. Na koniec wsypać proszek
cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się
mleko. Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Tak przygotowany
budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce wystygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.Złożenie ciastaNa ciasto wyłożyć 3/4 masy. Na
masie ściśle ułożyć
krakersy. Wyłożyć pozostałą część masy orzechowej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami
czekolady lub
kakao.Do ciasta zamiast
kawy proponuję filiżankę dobrej
herbaty. Mnie ostatnio zachwycił smak zielonej z żeń-szeniem i
owocem granatu firmy Biofix. Polecam szczególnie tym, którzy nie mogą się przekonać do charakterystycznej goryczki w zielonej herbacie -
owoc granatu skutecznie ją łagodzi. Więcej informacji na temat
herbat Biofix znajdziecie tu: biofix.plSmacznego :)