ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: przekładany jabłecznik mojej Babci

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: przekładany jabłecznik mojej Babci

nazwa

Wykonanie

" U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami.
*blaszka 25*34 cm
Składniki: na ciasto półkruche:
200 g mąki
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:
2 kg obranych już jabłek
150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny na krem budyniowy:
450 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka kakao
200 g masła
3 łyżki startych orzechów włoskich
Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić.
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.
Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/przekadany-jabecznik-mojej-babci.html