Wykonanie
To ciasto, oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest też bardzo szybkie. Każdem zdaża się, że piekarnik lub mikser zastrajkują wtedy, kiedy potrzeba piec. Na takie sytuację polecam "kukułcze gniazdo".
Herbatnikowy przekładaniec, w całości
kakowy, z kukułkowym kremem. I co prawda robi się je ekspresowo, ale ma wadę- musi odstać swoje, najlepiej noc,a z tym czasem może być problem. Moje o dziwo wytrwało w całości, choć sama nie mogłam się doczekać.forma 23*28 cmSkładniki:300 g
cukierków "kukułka"45 sztuk
herbatników kakaowych1 litr
mleka4 opakowania budyniu
czekoladowego100 g
masła2 łyżki
mleka30 g
czekolady gorzkiej30 g
białej czekolady (użyłam takiej w prażonymi wiórkami kokosowymi)50 g
ciasteczek "maltikeks" (małe kruche kuleczki oblane
czekoladą)Blaszkę do pieczenia wyłożyć brązowym natłuszczanym papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę z 15
herbatników. Przygotować krem:
cukierki zalać trzema szklankami
mleka i powoli podgrzewać aż do ich rozpuszczenia, mieszając. W reszcie
mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się
mleko z kukułkami. ciągle mieszając ugotować
budyń, zmniejszyć gaz do minimum, wrzucić
masło i energicznie za pomoca trzepaczki lub miksera wmieszać je do masy i ponownie zagotować.
Herbatniki przekłądamy na gorąco. Z kremu odłożyć cztery łyżki, resztę podzielić na połowę, i przekłądać
herbatniki. Na ostatnia warstwę
herbatników wyłozyc pozostałe cztery łyżki kremu. Wystudzić. Obie
czekolady rozpuścić osobno z łyżką
mleka i polać ciasto. Na nie zastygniętej jeszcze polewie ułozyć maltikeksy. Odstawić na noc do stężenia.rada I: krem bardzo szybko gęstnieje, więc należy przygotowac sobie blaszkę i
herbatniki wcześniej, a
potem tylko przekładać gorącym kremem. Mój zgęstniał tak szybko, że na wierzchu nie zdążyłam go już dokładnie rozsmarowaćrada II: krem najlepiej gotować w garnku o grubym dnie i ciągle mieszać, ponieważ roztopione kukułki przywierają do dna