ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "kukułcze gniazdo" ( bez pieczenia)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "kukułcze gniazdo" ( bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

To ciasto, oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest też bardzo szybkie. Każdem zdaża się, że piekarnik lub mikser zastrajkują wtedy, kiedy potrzeba piec. Na takie sytuację polecam "kukułcze gniazdo". Herbatnikowy przekładaniec, w całości kakowy, z kukułkowym kremem. I co prawda robi się je ekspresowo, ale ma wadę- musi odstać swoje, najlepiej noc,a z tym czasem może być problem. Moje o dziwo wytrwało w całości, choć sama nie mogłam się doczekać.
forma 23*28 cm
Składniki:
300 g cukierków "kukułka"
45 sztuk herbatników kakaowych
1 litr mleka
4 opakowania budyniu czekoladowego
100 g masła
2 łyżki mleka
30 g czekolady gorzkiej
30 g białej czekolady (użyłam takiej w prażonymi wiórkami kokosowymi)
50 g ciasteczek "maltikeks" (małe kruche kuleczki oblane czekoladą)
Blaszkę do pieczenia wyłożyć brązowym natłuszczanym papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę z 15 herbatników. Przygotować krem: cukierki zalać trzema szklankami mleka i powoli podgrzewać aż do ich rozpuszczenia, mieszając. W reszcie mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko z kukułkami. ciągle mieszając ugotować budyń, zmniejszyć gaz do minimum, wrzucić masło i energicznie za pomoca trzepaczki lub miksera wmieszać je do masy i ponownie zagotować. Herbatniki przekłądamy na gorąco. Z kremu odłożyć cztery łyżki, resztę podzielić na połowę, i przekłądać herbatniki. Na ostatnia warstwę herbatników wyłozyc pozostałe cztery łyżki kremu. Wystudzić. Obie czekolady rozpuścić osobno z łyżką mleka i polać ciasto. Na nie zastygniętej jeszcze polewie ułozyć maltikeksy. Odstawić na noc do stężenia.
rada I: krem bardzo szybko gęstnieje, więc należy przygotowac sobie blaszkę i herbatniki wcześniej, a potem tylko przekładać gorącym kremem. Mój zgęstniał tak szybko, że na wierzchu nie zdążyłam go już dokładnie rozsmarować
rada II: krem najlepiej gotować w garnku o grubym dnie i ciągle mieszać, ponieważ roztopione kukułki przywierają do dna
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/01/ciasto-kukucze-gniazdo-bez-pieczenia.html