Wykonanie
Najsłodszy punkt wielkanocnego stołu - rozpływająca się w ustach
tarta oreo. Już dłuższy czas chodziła mi po głowie, Święta okazały się idealną okazją, by oficjalnie zagościła u mnie w domu, zapraszam!
SKŁADNIKI NA SPÓD FORMA O ŚREDNICY 28 CM :35
ciastek oreo110 g roztopionego, przestudzonego
masłaSKŁADNIKI NA
CZEKOLADOWE GANACHE :400 ml słodkiej
śmietanki2 tabliczki
mlecznej czekolady2 tabliczki
gorzkiej czekolady100 g
masłaDEKORACJA :kawałki
ciastek oreopokruszona
czekoladaCiastka na spód kruszymy na proszek (użyłam misy blendera) i łączymy z roztopionym i przestudzonym
masłem, powstałą masą wypełniamy dno i boki formy do tarty, dociskamy palcami, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zestawiamy ją z palnika, wrzucamy połamane
czekolady i
masło, zostawiamy w spokoju na 3-4 minutki a następnie trzepaczką całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ganache wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki, po ok. pół godzinie wyjmujemy, ozdabiamy
ciastkami i kawałkami
czekolady (wcześniej masa jest zbyt płynna i dekoracja się w niej utopi), ponownie wstawiamy do lodówki - tartę robiłam wieczorem, więc zostawiłam ją tam na całą noc. Następnym razem spróbuję innej opcji, część czekoladowej masy schłodzę i lekko ubiję mikserem, smacznego! :)