Wykonanie
2 szklanki
mąki + podsypka3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek1 łyżka
natki pietruszki2 całe
jajka2
żółtkaciepła
woda tyle ile
mąka wypiję
sólNa stolnicę wysypujemy
mąkę w formę kopczyka, na środku którego robimy wgłębienie.Wbijamy
jajka, dodajemy
olej, wsypujemy
sól i
natkę na koniec dodajemy (jeżeli to konieczne)
wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Wałkujemy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto będzie niezwykle cieniutkie ok. 1/2 mm, elastyczne i gładkie. Nasz rozwałkowany placek podsypujemy
mąką i zwijamy w rulon który kroimy w cieniutkie paski. Każdy pasek starannie rozwijamy i odkładamy na stolnice podsypaną
mąką i zostawiamy na chwilę żeby nasz
makaron przeschł. Gotujemy w osolonym wrzątki około 5 minut.